Skip to content

Uniek duinlandschap met Herefords

Het prachtige schouwspel in het natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Ballum en Nes liet afgelopen zomer menig fietser even afstappen. Ook wij parkeerden de fiets snel naast het net vernieuwde fietspad. Met de camera in de aanslag lopen we wat dichterbij het grazende vee. We weten deze middag weer meerdere mooie platen vast te leggen van deze geweldige imposante Herefordkoeien. De koeien lijken weinig geïnteresseerd en grazen rustig door, geenszins onder de indruk van alle aandacht van afstappende toeristen. 

Amelands produkt
In het gebied lopen zo’n 10 tot 25 Herefordkoeien met hun kalf. Een uniek koeienras dat zich kenmerkt door haar rustige karakter. Het runderras is oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Engeland. De koeien zijn van de familie Kiewied die de koeien in vier natuurgebieden op Ameland laten grazen. De Hereford produceert uit goedkoop ruwvoer een hoogwaardige vleeskwaliteit in een goede hoeveelheid. Het vlees van het koeienras heeft het predicaat Amelands Produkt en wordt verkocht door de familie Kiewied en Ambachtelijke Worstenmakerij Dennis Ytsma.

Eendenkooi van Woldringh
Het natuurgebied heeft net een metamorfose ondergaan. De aanleg van het vernieuwde fietspad zorgt voor nieuwe natuurontwikkeling en een betere toegankelijkheid voor minder-valide. Het fietspad loopt door het Hagedoornveld en biedt een mooi kijkje op de eendenkooi van Woldringh. De eendenkooi kent een rijke geschiedenis en bestaat uit een kooiplas en zes vangpijpen. De kooi is ruim 100 jaar oud en is recent gerestaureerd. De kooi is momenteel het leefgebied van veel trek- en zangvogels.

Vogelkijkhut Finnegatpad
Al fietsend door het gebied geniet ik volop van de lage binnenduinen, het polderlandschap, de heide en de natte duinvalleien. Tussen Ballum en Hollum laat ik me ter hoogte van het Finnegatpad verleiden om de fiets in de daarvoor bestemde fietsvakken te zetten. Wandelend vervolgen we ons pad richting de vogelkijkhut. Een juiste beslissing! Wat een prachtige plek en wat een rust. De vogels op het water, kikkers die er aan de rand van het water lustig op los kwaken en de hut die zorgt voor een prachtig plaatje, maar ook voldoende mogelijkheden geeft om de vogels goed te observeren.

Uniek duinlandschap
Een dagje fietsen door het unieke duinlandschap start bij Waddenresidentie Ameland in Buren, via Nes en Ballum naar Hollum levert naast een reeks geweldige foto’s een geweldige ervaring op. De bruine kiekendief zweeft in de lucht. Libellen vliegen boven het water en de grote variatie aan bloemen en planten zijn adembenemend. Met een klein beetje geluk spot je zelfs een paar reeën.

Genieten
Fietsen op Ameland betekent genieten met een dikke hoofdletter G. De rust, ruimte en de prachtige natuur zorgen voor een meer dan rijke beleving van een uniek stukje Nederland. Voor de terugweg kiezen we traditioneel het fietspad langs de dijk aan de wadkant van Ameland, maar daarover binnenkort meer.

waddenresidentie-ameland-golf