Skip to content
Paardenreddingboot-ameland-hollum-waddenzee-waddenresidentie-wadaandewand

Paardenkracht op het strand

Heel in de verte hoor je ze al aankomen. Nog voordat je de stoet kunt zien, heb je dat geweldige geluid van dravende paarden op de klinkerweg al gehoord. Langzaam komt het dichterbij en wordt het op en rond de strandopgang drukker en drukker. Iedereen probeert het mooiste plekje te bemachtigen, om die geweldige demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland te bekijken. De kracht en het geluid, welke je ervaart op het moment dat de tien paarden met de paardenreddingsboot het strand op komen stuiven is overweldigend. Het is zowaar paardenkracht op het strand.

Het fluitje brengt de paarden in beweging
De paarden draaien door de branding van de Waddenzee richting de duinen. De vrijwilligers koppelen ze los van de oplegger met de reddingsboot. Een man met een lange prikstok verkent de zeebodem terwijl vier paarden aan weerskanten van de oplegger worden ingespannen. De paarden weten exact wat ze moeten doen. Ze trappelen vol ongeduld tot het startsein wordt gegeven. Een fluitje volgt en de oplegger komt langzaam in beweging. De acht paarden zorgen voor een enorme krachtexplosie en lopen tot hun borst het water in. De paardenreddingsboot raakt het water en niet veel later vaart de reddingsboot met de bemanning de Waddenzee op. De paarden keren om en trekken de oplegger uit de zee nadat opnieuw het fluitje zorgt voor het startsein.

Geweldig schouwspel
De passie waarmee de vele vrijwilligers elke keer weer deze demonstratie verzorgen en de paardenkracht op het strand van Ameland is bewonderenswaardig. Vol enthousiasme worden vragen beantwoord. De Amelanders geven de toeristen met deze demonstratie een kijkje in de geschiedenis. De kracht die vrij komt wanneer de paarden in beweging komen is overweldigend en levert een geweldig schouwspel op.

Demonstratie Paardenreddingsboot
De demonstratie van de Paardenreddingsboot op Ameland is een indrukwekkend schouwspel voor jong en oud. Het paardengraf ligt iets verder in de duinen. Een bezoek herinnert net als het schouwspel op het strand aan vroegere tijden. In de huidige tijd is het namelijk de reddingsboot Anna Margaretha die met hoge snelheid vanuit haar ligplaats in de Ballummerbocht richting een schip in nood vaart.

Bekijk ook de andere blogs.

waddenresidentie-ameland-golf